16 jan 2017

SEDAM GODINA RADA NA JAČANJU CRNOGORSKOG IDENTITETA

0 Comment

            SEDAM GODINA RADA  NA JAČANJU CRNOGORSKOG IDENTITETA

Sedam godina je od kako je grupa građana, nezadovoljna odnosom prema crnogorskom identitetu i prema 21. maju, osnovala NVO Crnogorska kulturna mreža.

U minulom periodu smo se trudili i djelimično smo uspjeli da kod građana, a naročito  mladih  podignemo svijest o odnosu prema državnim simbolima. Ukazivali smo na neodgovoran odnos prema zastavi, grbu i himni od strane građana i političara. Javno smo  pozivali na izmjenu Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti , kako bi se zaustavila njihova zloupotreba, ali niti jedna naša inicijativa,  nije naišla na razumijevanje kod političkih subjekata.

Realizovanim akcijama «Stop podjelama» i «Crna Gora – moj izbor» smo željeli da ukažemo da je Crna Gora država svih građana, bez obzira kako su glasali 2006. godine, i bez obzira na političku, nacionalnu i vjersku pipadnost.

Svoju misiju smo posebno posvetili mladima kroz akcije «My love Montenegro», «Poštujući državne simbole – poštuješ sebe» i «Bavi se spotom – igraj za Crnu Goru», koje smo realizovali u skoro svim crnogorskim gradovima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama. Za mlade smo organizovali edukativna predavanja o upotrebi i nastanku državnih simbola, a organizovali smo i sportska nadmetanja i tom prilikom dijelili navijačke rekvizite . Na aktivnosti koje su se ticale rada sa mladima smo posebno ponosni, jer je za sprovedene aktivnosti vladalo veliko interesovanje. Ukazivali smo na loš status mladih u društvu i tražili od političara da se mladima pruži više prostora za rad i dokazivanje.

Pored sprovedenih aktivnosti na teritoriji Crnoe Gore, organizovali smo događaje i izvan njenih granica i tako promovisali crnogorski identitet u  dijaspori. Radili smo na povezivanju naših iseljenika sa njihovom maticom Crnom Gorom. Posebno želimo da istaknemo da je naša organizacija pružala podršku crnogorskoj zajednici u Srbiji prilikom formiranja Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Republici Srbiji.

Crnogorska kulturna mreža  je u minulih sedam godina organizovala oko pedeset akcija od kojih izdvajamo: «Crnogorski oskar», «Sport Fest» – prvi festival sporta u Crnoj Gori, «Moj izbor – Crna Gora», «Biraj koga biraš – nikad ne glasaj protiv Crne Gore», «Imam fakultet – nemam posao», «Nikšić – moj grad», «Kome građani najviše vjeruju», «Bavi se sportom – igraj za Crnu Goru», Javno gledanje utakmica crnogorskih reprezentativnih selekcija, «My Love Montenegro», «Poštujući državne simbole poštuješ sebe», «Crnogorsko kulturno veče», «Obilježavanje Dana nezavisnosti i državnosti», «Obilježavanje hiljadu godina državnosti Crne Gore».

Kroz organizaciju obilježavanja najznačajnijih crnogorskih praznika – Dana nezavisnosti i Dana državnosti promovisali smo kulturno nasleđe svih naroda koji žive u Crnoj Gori i na taj način promovisali multietničnost i multikulturanost, što je jedna od najvećih vrijednosti naše države.

Posebno želimo da istaknemo da smo izuzetno ponosni na organizaciju obilježavanja hiljadu godina državnosti i decenije nezavisnosti Crne Gore koju smo realizovali uprkos mnogobrojnih opstrukcija i bez  podrške državnih institucija.

Narodna akademija u čast Decenije nezavisnosti  koja je održana  21. maja 2016. godine na Cetinju je događaj kakav nije viđen u Crnoj Gori od 2006. godine kada je na Cetinju proslavljena obnova crnogorske nezavisnosti. Samom kampanjom koju smo vodili i u regionu smo na dostojanstven način predstavili jubilej koji je naša država sa ponosom obilježila. Pokazali smo cjelokupnoj javnosti i svim političarima da se i sa skromnim budžetom mogu i organizovati veliki događaji.

Po nekad smo bili prinuđeni da igramo i na «klizavom» terenu i borimo se sa političarima, kako bi smo ukazali da se neki od njih ne odnose na pravi način prema crnogorskom identitetu i tekovinama 21. maja, što nas je u većini slučajeva koštalo izostanka podrške projektima koje smo realizovali.

I pored činjenice da naša misija nije nailazila na razumijevanje nadležnih iz države zadovoljni smo realizovanim aktivnostima i postignutim rezultatima. Svjesni smo činjenice da se moglo uraditi više i da se mora još dosta raditi na jačanju crnogorskog identiteta i edukaciji građana, a posebno mladih, o odnosu prema državi i njenim  simbolima. Nijesmo zadovoljni statusom crnogorskog jezika i njegovom upotrebom. Smatramo da su dubleti doprinijeli da crnogorski jezik ne zaživi na način na koji to crnogorci očekuju.

U narednom periodu ćemo nastaviti našu misiju, jer predstoji velika borba i rad za očuvanje tekovina 21. maja i jačanje crnogorskog identiteta.

Posebnu zahvalnost dugujemo ljudima koji su finasijski podržavali projekte naše organizacije. Zahvalni smo i volonterima, umjetnicima i sportistima koji su uzeli učešće u projektima koje je realizovala Crnogorska kulturna mreža.

Na kraju, želimo da se zahvalimo svim medijima, jer nam je njihova podrška bila izuzetno važna u ostvarenju naše misije.

[top]