13 jul 2016

CRNOGORSKO KULTURNO VEČE U ČAST 13 JULA U LOVĆENCU

0 Comment

CRNOGORSKO KULTURNO VEČE U ČAST 13 JULA U LOVĆENCU

Crnogorska kulturna mreža tradicionalno četvrtu godinu za redom u čast 13. jula Dana državnosti Crne Gore,  organizaciju Crnogorskeo kulturno večer za naše brastvenike u Lovcencu, crnogorskoj prijestonici u dijaspori.

Ovom večeri koja je najmasovniji događaj crnogorske zajednice izvan njenih granica  želimo da pošaljemo poruku svim Crnogorcima, ma đe bili, kao i svim bratskim dražavama i narodima, da proslavom našeg Dana državnosti odajemo priznanje, ali i ističemo naš antifašistički i slobodarski duh, i slavimo hrabrost i pregnuće kojim smo, zajedno sa ostalima, sredinom prošlog vijeka stali na put najvećoj pošasti u novijoj istoriji civilizacije. Uistinu, 13. jul je dan kada smo stali u odbranu svoje časti i slobode, ali i u odbranu same civilizovanosti.

Trinaesti jul je utkan u crnogorsko biće kao jedan od najznačajnijih datuma naše istorije, pa stoga zavređuje da ga obilježimo sa posebnim ponosom, kao dug onim slobodarima, koji su za generacije prije nas, za nas same i za generacije koje će doći, svojom žrtvom stvorili budućnost

Vjerujemo da su kulturne manifestacije i događaji jedan od najboljih načina da naše nasljeđe i naša dobronamjernost nađu put do svih naroda i narodnosti u regionu i šire. Želimo svima poslati poruku da su dobrodošli pod našu zastavu – pod zastavu širokogrudosti, sloge, jedinstva i napretka.

Odlučili smo da ovogodišnje Crnogorsko kulturno veče organizujemo za naše bratstvenike, koji žive u Lovćencu, a koji, i pored veoma skromnih uslova života, njeguju crnogorsku kulturu, tradiciju i običaje. Smatamo da mladi, koji žive u ovom malom mjestu i čija srca kucaju za Crnu Goru, imaju pravo da ośete radost veselja kojemu je povod slava njihove matice Crne Gore.

Crnogorsko kulturno veče prevashodno ima za cilj promociju crnogorske kulture, indetiteta i običaja. Vjerujemo da će  proslava Dana crnogorske državnosti, biti proslavljena  na način koji dolikuje Crnogorcima, đe god bili, i da će tog dana Lovćenac biti još jedan plamen crnogorskog slobodarskog ognja koji gori i grije nas decenijama.

Cilj nam je da na jednom mjestu okupimo što veći broj Crnogoraca i svih dobronamjernika, koji žive širom Srbije, i da zajedno proslavimo jedan od najznačajnijih praznika Crne Gore.

Crnogorsko kulturno veče, koje planiramo da organizujemo 13. jula podrazumijeva veliko okupljanje građana, nastupe guslara, kulturno-umjetničkih društava, Branke Šćepanović, Mirka Rondovića. Miloja Bubanje, Milovoja Đurišića, Veljka Krivokapića dok će veliki koncert održati Željko Samardžić. Program koji će se održati na platou MZ Lovćenac trajaće 3 ure.

Organizacija  Crnogorske večeri u ovom trenutku je veoma važna, jer je crnogorska zajednica u Srbiji razjedinjena, a njena krovna institucija Crnogorski nacionalni savjet ne funkcioniše, zbog uticaja spoljnih faktora kojima nije interes jedinstvo naše zajednice, i jačanje crnogorskog identiteta u Srbiji

 

[top]