19 avg 2015

PREDLAŽEMO PRVU BANKU ZA NAGRADU OSLOBOĐENJA NIKŠIĆA

0 Comment

PREDLAŽEMO PRVU BANKU ZA NAGRADU OSLOBOĐENJA NIKŠIĆA

 

Crnogorska kulturna mreža nastavlja sa praksom predlaganja ustanova I pojedinaca koji su dali značajan doprinos razvoju grada Nikšića u kojem je śedište naše organizacije.

Na śednici Upravnog odbora smo  donijeli  odluku da kandiduje za ovogodišnju nagradu Oslobođenjja Nikšića Prvu banku Crne Gore.

 

Od osnivanja, bez obzira na uspone i padove, Prva banka je važila za društveno odgovornu kompaniju, koja i Nikšiću i Crnoj Gori pružala podršku. Kao takva, Prva banka je kroz vijek i više postojanja u kontiinuituetu predstavljala i egzistencijalno utočište na hiljadama familija i desetinama hiljada stanovnika Nikšića i Crne Gore.

Takođe, svojim uslugama stekla je povjerenje stotina hiljada građana, koje pogotovo u burnim istorijskim previranjama nije bilo lako održati i zadržati.

Kroz vjekovno postojanje Prva banka ne samo da je bila poslovna kompanija, već dobročinitelj i dobrotvor sportskim kolektivima, pojedinacima, ali i umjetničkim organizacijma i stvaraocima, koji su pravili izvrsne rezultate zahvaljujući širokogrudosti i viziji Prve banke da podrži najvrednije i najbolje iz Nikšića i Crne Gore.

Prva banka je perjanica i u humanitarnim akcijama, tako da je kontinuirani dobrotvor bolnice u Brezoviku, Opštine Nikšić, Centra za đecu sa smetnjama u razvoju, Rekonstrukciji sportskog bazena, i mnogim drugim akcijama koje se održavaju za pomoć najugroženijima.

Takođe, ne treba zaboraviti da Prva banka u kontinuitetu stipendira studente, što je najbolji vid ulaganja u znanje, ali i budućnost našeg grada i zemlje.

Imajući u vidu navedeno, ali i biografiju ove ugledne kompanije koja slijedi, izražavamo čuđenje što Prva banka i do sada nije dobila najuglednije odličje grada Nikšića.

No, sigurni smo da ne postoji privredno društvo koje ima veće pravo i zasluge da se okiti nagradom grada Nikšića, a u to ima navodimo koliko je bilo teško opstati u 114 godina postojanja ove kompanije:

Prije 114 godina, 1901. godine osnovana je Nikšićka štedionica, prva banka u tadašnjoj Knjaževini Crnoj Gori. Dobila je ime po gradu u kojem je osnovana, a koji je u to doba uveliko pisao nove i drugačije strane istorije.

Nastanak jednog naprednijeg društva i grada služio je kao podstrek i razvoju privrede, pa  je osnivanje crnogorske pivare „Onogošt“ (1896.) i Prve nikšićke štedionice (1901.) dovelo do stvaranja industrijskog i bankovnog kapitala. To je ujedno, prelomni trenutak koji otvara novi period u daljem razvoju privrede i društvenih odnosa u Nikšiću.

Prvu poslovnu godinu Štedionica je završila sa čistim dobitkom. Iako neznatan, ovaj dobitak je, ipak, pokazao da je prva bankarska ustanova u Knjaževini tokom prve godine postojanja prebrodila mnoge probleme, obezbijedila opstanak, ali i otvorila put za nastanak i razvoj novih finansijskih jedinica u drugim privrednim centrima.

Na četrnaestoj godišnjoj skupštini, 2. marta 1914. godine, Štedionica je nazvana Nikšićka kreditna banka i pod ovim nazivom je poslovala kratko – do izbijanja Prvog svjetskog rata 1914. godine.

Nikšićka kreditna banka je obnovila poslovanje tek 1923. godine, kada su se donekle smirile političke i društvene zategnutosti i kolebanja valuta.

Nakon prestanka rada tokom

Drugog svjetskog rata, bankarske aktivnosti su se nastavile krajem 1944. godine i to u okviru sistema Narodne banke Jugoslavije.

Razdvajanjem Narodne banke Jugoslavije i Službe društvenog knjigovodstva u Nikšiću je formirana nova štedionica.

Kao podrška regionalnom razvoju Crne Gore, 1961. godine formirana je Komunalna banka za opštine Nikšić, Šavnik i Plužine. Nakon njene transformacije, od 1966. godine, banka je poslovala pod nazivom Komercijalna banka Nikšić.

U narednim decenijama dva puta je integrisana, prvo u jedinstveni sistem Investicione banke Titograd (IBT), a potom u jedinstveni sistem Montenegrobanke Titograd. Tom prilikom Nikšićka banka gubi značajnu samostalnost u poslovanju, iako je zadržala status Glavne filijale.

Nakon dugotrajne transformacije bankarskog sistema, 28. februara 1992. godine, odlukom Skupštine osnivača banka se izdvaja iz sistema Montenegrobanke u samostalnu banku pod nazivom Nikšićka banka d.d. Nikšić – da bi kasnije juna mjeseca 1995. g. odlukom osnivača – akcionara, Banka bila transformisana u akcionarsko društvo pod nazivom Nikšićka banka a.d. Nikšić.

Sam naziv Nikšićka banka a.d. asocirao je na banku lokalnog karaktera pa je usljed toga 2007. godine izvršena potpuna promjena vizuelnog identiteta i naziv je promijenjen u Prva banka Crne Gore – osnovana 1901.

 

Nadamo se da će Žiri za dodjelu ovogodišnje nagrade Oslobođenja Nikšića uvažiti naš prijedlog i Prvoj banci Crne Gore dodijeliti najveće priznanje grada kao zahvalnost za doprinos njegovom razvoju.

 

[top]