24 jul 2015

„MY LOVE MONTENEGRO“ ZA POLAZNIKE ŠKOLE „CRNA GORA MOJA POSTOJBINA“

0 Comment

„MY LOVE MONTENEGRO“

ZA POLAZNIKE ŠKOLE „CRNA GORA MOJA POSTOJBINA“

 

Crnogorska kulturna mreža je za polaznike ljetnje škole “Crna Gora moja postojbina” koju  organizuju Uprava za dijasporu i Zavod za školstvo i koja je namjenjena đeci crnogorskih iseljenika uzrasta od 9 do 15 godina, iz 7 zemalja: Turske, Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Belgije  i Italije, organizovala akciju My Love Montenegro.

 

U razgovoru smo polaznicima prezentirali način ophođenja prema Državnim simbolima i kako se treba ponašati kada se intonira Himna Crne Gore. Nakon predavanja dijelili smo im  informativne flajere o Državnim simbolima iz kojih su više mogli saznati o njihovom nastanku, upotrebi i kaznenim odredbama za neodgovoran odnos prema njima.

 

Organizovali smo, takođe, i takmičenje sa tematikom državnih simbola. Najboljima u ovom takmičenju, za koje je vladalo veliko interesovanje, a i svim ostalim učesnicima, smo podijelili nagrade u vidu navijačkih rekvizita i rekvizita sa crnogorskim obilježjima.

 

Raduje nas njihovo veliko interesovanje za akciju, a naročito činjenica da je veći dio njih pjevao tekst himne kada smo vršili objašnjavali pravila ponašanja prilikom njenog intoniranja. Veoma smo zadovoljni što kod đece naših iseljenika vlada želja da saznaju više o svojoj matici, njenoj kulturi, istoriji i tradiciji  jer su oni ti na kojima počiva budućnost crnogorskog identiteta u dijaspori.

 

Nakon razovora sa polaznicima škole poseban utisak na nas je ostavila činjenica da kod njih vlada veliko interesovanje za časovima crnogorskog jezika, što je jako dobro za njegovu promociju u dijaspori.

 

Pohvalan je i program koji su pripremili organizatori škole, iz kojeg polaznici mogu naučiti dosta toga o kulturno-istorijiskom nadleđu Crne Gore.

 

Naša organizacija je sa velikim zadovoljstvom realizovala akciju My Love Montnegro za đecu iz crnogorske dijaspore. Nadamo se da su polaznici nakon oslušanog programa koji smo pripremili proširili postojeća i stekli nova znanja o državnim simbolima svoje matice.

I u narednom period ćemo u saradnji sa Upravom za dijapsoru realizovati akcije koje imaju za cilj promociju crnogorskog identiteta, kulture i tradicije za naše brastvenike u dijaspori širom svijeta.

[top]