02 feb 2017

PREMIJER MARKOVIĆ DA TRAŽI USTAVNA PRAVA ZA CRNOGORCE U SRBIJI

0 Comment

 

PREMIJER MARKOVIĆ DA TRAŽI USTAVNA PRAVA ZA CRNOGORCE U SRBIJI

 

Crnogorska kulturna mreža poziva premijera Duška Markovića da tokom razgovora sa visokim zvaničnicima Republike Srbije traži da se omoguće Ustavna prava za predstavnike crnogorske zajednice.

Crnogorcima koji žive u Vrbasu su uskraćena Ustavom zagarantovana prava za uvođenje crnogorskog jezika, iako za to postoje svi zakonski uslovi, ali ne postoji politička volja. Pojedine političke strukture preko svojih članova koji sačinjavaju Crnogorski nacionalni savjet blokiraju njegov rad. Crnogorsci u Srbiji, kao čanovi manjinske zajednice, od svih ostalih zajednica imaju najmanja prava. Oni  ne mogu da dobiju ni priliku da se zaposle u državnim ustanovama Republike Srbije, osim ako su visoko pozicionirani u nekoj od političkih partija.  Ovo što smo naveli su realni problemi crnogorske zajednice sa kojima je, sigurni smo, upoznat i ambasador Branislav Mićunović.

Stanje u kome se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji je alarmantno, i treba što prije naći rješenje, i to na največem nivou – razgovorom visokih državnih funkcionera.

Podśećanja radi, kada je održan poslednji popis stanovništva u Srbiji broj građana koji se izjašnjavaju kao crnogorci je prepolovljen sa 70 hiljada na 38 hiljada, zbog ucjena i kampanje koja je tada vođena od strane pojedinih struktura u Srbiji.

Za razliku od crnogoraca koji žive u Srbiji, Srbi u Crnoj Gori uživaju sva moguća prava, čak i viša od onih koje im Ustav Crne Gore garantuje. Srbi imaju i svoje medije koji su šovinistički orjentisani prema Crnoj Gori, njenim državnim strateškim interesima i crnogorskom identitetu.

Očekujemo od premijera Markovića da će tokom razgovora sa državnim vrhom Srbije tražiti da crnogrska zajednica dobije prava koja im pripadaju po Ustavu Republike Srbije.

Crnogorska kulturna mreža smatra da Vlada Crne Gore ima obavezu da pruži pomoć svim našim iseljenicima koji žive širom svijeta, kada su im uskraćena prava.

 

[top]