25 jan 2017

KONAČNO UKLONJENE SPORNE ZASTAVE ISPRED ZGRADE SKUPŠTINE CRNE GORE

0 Comment

 

      KONAČNO UKLONJENE SPORNE ZASTAVE ISPRED ZGRADE SKUPŠTINE CRNE GORE

 

Nakon sedam godina, koliko je trajala naša inicijativa, konačno su uklonjene  dvije crnogorske zastave postavljene ispred zgrade Skupštine Crne Gore, a koje nijesu bile u skladu sa predviđenim propisima, i na njihovo mjesto postavljene su zastave kakve Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti propisuje.

Hvala predśedniku Skupštine gospodinu Ivanu Brajoviću, iako mu je to bila obaveza, što se odlučio da primijeni zakon i ukloni zastave koje su u javnosti bile prepoznatljive kao simboli velikog rodoljuba i patriote – bivšeg predśednika Skupštine Ranka Krivokapića.

Radujemo se što se konačno krenulo sa mrtve tačke kada je odnos prema državnim simbolima u pitanju. Sporne zastave, koje su se nalazile ispred zgrade Skupštine Crne Gore, dizajnirale su ružnu sliku o odnosu državnih institucija prema državnim simbolima.

Nadamo se da će predśednik Ivan Brajović uvažiti i našu drugu inicijativu – da svaka redovna śednica Skupštine počne intoniranjem državne himne, a da oni poslanici koji ne prustvuju činu intoniranja himne,  budu novčano kažnjeni.

Smatramo neophodnim izmjenu Zakona o Državnim simbolima i Danu državnosti, kako bi se sankcionisali svi oni, a naročito starješine državnih organa, među kojima ima pojedinaca koji se neodgovorno odnose prema državnim simbolima, jer su u najvećem broju slučajeva  ispred ustanova kojim rukovode istaknute pohabane zastave.

Deceniju od obnove crnogorske suverenosti nije napravljen značajan pomak kada je u pitanju odnos prema državnim simbolima i crnogorskom identitetu.

Posebno zabrinajava podatak da su svi parlamentarni izbori održani od 2006. pa do danas bili bukvalno «refrendum» za opstanak suverenosti Crne Gore.

 

 

 

[top]