15 jul 2019

KAKO DOLIKUJE CRNOGORCIMA U VRBASU OBILJEŽEN 13. JUL

0 Comment

                                  KAKO  DOLIKUJE CRNOGORCIMA U VRBASU  OBILJEŽEN 13. JUL

 

U organizaciji Crnogorske kulturne mreže i Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine u Vrbasu je organizovano Crnogrsko kulturno veče u čast 13. jula,što je ujedno i bila centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana državnosti Crne Gore. Ovaj tradicionalni događaj koji se održava sedmu godina je i ovog puta  potvrdio epitet najmasovnijeg skupa crnogorske zajednice koji se održava izvan granica Crne Gore.

 

Kroz program je promovisano kulturno nasleđe Crne Gore sa posebnim osvrtom na crnogorski identitet i jezik, dok je KUD Njegoš iz Lovćenca izveo koreografiju igara iz Srbije kao gest poštovanja organizatora prema zemlji Srbiji. Posebno interesantne nastupe za publiku su imala đeca iz škole gusala Vuk Mandušić i polaznici predškolske ustanove Boško Buha. Zadovoljstvo nam je bilo što je na događaju nastupila pjevačka grupa KUD-a Svetozar Marković iz Novog Sada koja ima tradiciju dugu preko sedamdeset godina.

Publika je posebno pozdravila nastupe Zorana Kalezića sa orkestrom Perice Vasića kao i Jadranke Barjaktarović i Bojana Marovića.

 

U ime domaćina skupa Nacionalnog savjeza crnogorske nacionalne manjine predśednik Dragoljub Malović  se zahvalio Srbiji i Crnoj Gori za podršku organizaciji ovog događaja.Malović je istakao da možda još uvijek nijesmo svjesni šta znači hiljadi godina državavnosti Crne Gore koju su nam prolivajući krv stvorili naši preci, i to im nikad ne smijemo zaboraviti.On je istakao da su se zahvaljujući guslama sa koljena na koljeno prenosili junački podvizi naših predaka.Predśednik Malović je naglasio da Crna Gora i Srbija treba da budu bliski jer su tako još jači. On je istakao da je crnogorska dijapora koja živi u Srbiji najbrojnija u svitu. Na kraju Malović se zahvalio predśednicima Aleksandru Vućiću i Milu Đukanoviću što ove dvije države vode putem prosperiteta i napretka.

 

U ime Crnogorske kulturne mreže Aleksandar Damjanović da je naša organizacija i pored političkih opstrukcija uspjela da upriliči događaj kako dolikuje crnogorcima,kao i da nije bilo 13.jula ne bi bilo ni važnog datuma za dvije države 21. maja 2006.godine zahvaljujući kojem sportsti ove dvije države nastupaju pod svojim zastavama širom svijeta. On je apelovao na predstavnike udruženja crnogoraca Srbije da rade na animiranju mladih koji bi radili na očuvanju crnogorskog kulturnog identiteta. Damjanović je posebno naglasio da je voma važno da se napravi dobra platforma za popis stanovništva koji će se održati 2021. godine kako bi se održao ili povećao procenat građana Republike Srbije koji se izjašnjavaju kao crnogorci. Predstavnik naše organizacije je kazao da smo mi bratski narod da se moramo međusobno poštovati i kao što kaže predśednik Milo Đukanović moramo se suzdržavati teških riječi.

 

Crnogorska kulturna mreža se zahvaljuje kabinetu premijera Duška Markovića na podršci, predśedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je građanima Srbije koji se deklarišu kao crnogorci omogućio Ustavna prava, kao i RTV Vojvodine, predśedniku Nacionalnog savjeta crnogorske nacionalne manjine Dragoljubu Maloviću, i Udruženju crnogoraca Novog Sada koji su naši parneri na svim projektima koje organizujemo u Republici Srbiji.

[top]