19 maj 2017

PROSLAVE DANA NEZAVISNOSTI NA CETINJU I ŽABLJAKU

0 Comment

                

                PROSLAVE DANA NEZAVISNOSTI  NA CETINJU I  ŽABLJAKU

Crnogorska kulturna mreža  nastavlja sa organizaciom obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore. Ovogodišnje proslave će se održati  20. maja na Cetinju i 21. maja na Žabljaku, pod sloganom  „ Crna Gora iznad svega“.

Ovim sloganom   želimo da pošaljemo poruku  građanima, a naročito političarima, posebno onima koji za šaku ličnih interesa žele njenu suverenost staviti na doboš, i da je ona iznad partiskih, ličnih i svakih drugih interesa.

Takođe, želimo da pošaljemo poruku mladima da se okrenu Crnoj Gori,  i da prvenstveno od njih i njihovog odnosa prema njoj zavisi njena budućnost.

  1. maja 2006.godine kada je Crna Gora nakon 88 godina na referendumu obnovila svoju nezavisnost, stekli su se uslovi da se pod naš krov vrate sve one odlutale i izgubljene identiteske vrijednosti.

Svjesni smo, da  identiteskoj vrijednosti treba što više davati na značaju, jer baštinjenjem svojih vrijednosti Crna Gora  njeguje i vrijednosti evropskog društva.

Da bi smo tekovine 21. maja učinili vječnim, moramo više raditi  na jačanju institucija države, čiji identitet,  njemi građani bez obzira na vjeru i naciju, moraju poštovati, jer odnos prema državi nema alternativu.

Temelje naše dršavne kuće moramo jačati, a ne razgrađivati, jer jedino patriotskim odnosom prema državi  možemo njene temelje učiniti vječnim

Glavni cilj proslave Dana nezavisnosti  jeste da svi građani , a naročito mladi, shvate značaj ovog važnog datuma i jubileja koji obilježavamo.

Crnogorski identite je i dalje  “emigrant” u Crnoj Gori, jer nažalost za 11 godina su napravljeni vrlo mali pomaci, kada je u pitanju odnos prema njemu. I dalje se ne sankcionišu ono koji ga permanetno skrnave, dok suverenosti pred svake parlamentarne izbore moraju da strijepe koja će opcija pobijediti procrnogorska ili ona druga…

Ne možemo da se ne osvrnemo na ćinjenicu, da i ovogodišnja proslava u našoj organizaciji nije naišla na razumijevanje državnih institucija. Očigledno je da većina državnih namještenika, među kojima i oni koji obavljaju najodgovornije funkcije u državnom aparatu , nemaju razumijevanja za Dan nezavisnosti, koji je podjednako njihov praznik, kako i svakog drugog građanina

Mi u Crnogorskoj kulturnoj mreži , vjerujemo da se praznik koji proslavlja naša država  ne može i ne smije slaviti „salonski“ ili akademski tj. u uskim krugovima i daleko od naroda, daleko od mladog svijeta, već naprotiv – u što širem obimu, takoreći na terenu i u atmosferi koja će okupiti što veći broj ljudi.

Kroz scenario koji je zamišljen kao  priča između majke i dvije kćerke , koja će biti edukativna za sve mlade koji budu u prilici da je čuju. Takođe ćemo posebno  predstaviti multietničnost i multikulturalnost, što su jedne od najvećih vrijednosti naše države.

Program Cetinje: Glumci Branka Stanić, Anastasija Radoman,i Jana Vuković, guslar-Nikola Krulanović, Izvođači  Dora Štampić, Đina Mićović, Naira Bašić, Vasja Mrvaljević,

Hana Šahmanović, Kristina Marković, Ismail Delija, Mia Malović ,Škola pjevanja D- Mol,  Koncerti Valentino i poklon Prijestonice Cetinje nastupi  Regine  i Bijelog dugmeta

Program Žabljak:  Branka Šćepanović, Zdravko Đuranović, Miroslav Karadžić, Seka Tomičić, Ismail Delija, Djina Mićović, Anđela Stešević, Bojana Grbović, Nataša Božović, kuslar Aleksa Dakić, Miodrag Petković učenicu OŠ Dušan Obradović, glumci Branka Stanić Anastasija Radoman i Jana Vuković, i koncert grupe Valentino.

Ove godine šansu da predstave svoj talenat smo pružili đeci, na kojima je i bazirana ovogodišnja kampanja za promociji obilježavanja Dana nezavisnosti. Pružili  smo im prednost u odnosu na regionalne zvijezde koje će nastupiti na proslavi. Smatramo da je jedino pravo i opravdano ulaganje, ulaganje u mlade.

Mladi izvođači koji će se pojaviti na sceni zavređuju šansu, ne samo na ovom događaju, nego na svim sličnim događajima koji se organizuju širom države.

Posebno nam je drago što ćemo ovogodišnju proslavu organizovati za mlade Žabljaka, koji su kada su kulturno-zabavni programi u pitanju, i pored činjenice da je ovaj grad turistički centar nepravedno zapostavljeni.

Pozivamo građane Crne Gore, a naročito mlade svih vjera i nacija, da dođu na proslave u ova dva grada, kako bi smo svi zajedno poslali snažnu poruku da je Crna Gora iznad svega.

[top]