18 jul 2016

U ČAST 13. JULA DONACIJA MLADIMA IZ LOVĆENCA

0 Comment

              

                          U ČAST 13. JULA DONACIJA MLADIMA IZ LOVĆENCA

Crnogorska kulturna mreža nastavlja sa praksom obezbjeđivanja donacija za mlade iz  crnogorske dijaspore.

Ovoga puta smo uz podršku Uprave za sport i mlade, Crnogorskog olimpijskog komiteta, Luke Bar i Fudbalskog saveza Crne Gore obezbijedili besplatnu sportsku opremu za tri kategorije fudbalskog kluba Njegoš iz Lovćenca.

Uz podršku Vlade Crne Gore za desetoro đece iz porodica lošeg socijalnog stanja i za  tri pratioca obezbijedili smo besplatno ljetovanje u Bečićima. Takođe smo obezbijedili učešće za dva studenta na Regionalnom kampu REACT koji Alfa centar organizuje na Ivanovim koritima.

Uputili smo inicijativu gradonačelniku Cetinja Aleksandru Bogdanoviću da Prijestonica obezbijedi besplatne pripreme za Ženski košarkaški klub Njegoš iz Lovćenca koji postiže zapažene rezultate. Imajući u vidu činjenicu da je veči dio mještana Lovćenca porijeklom sa Cetinja, očekujemo da će gospodin Bogdanović uvažiti našu inicijativu.

U razgovoru sa mještanima Lovćenca čuli smo njihovo nezadovoljstvo o odnosu matice prema njima. Kako su nam kazali, do sada su crnogorski političari u Lovćenac dolazili i davali dosta obećanja, od kojih  skoro ništa nije realizovano, a naročito ono, za njih najvažnije, koje se odnosi na dobijanje crnogorskog državljanstva.

Još jednom je naša organizacija pokazala društvenu odgovornost prema mladima iz dijaspore, što nas posebno raduje. Ovaj gest prema mladima iz Lovćenca smo uradili iz poštovanja prema ovom malom mjestu u kojem naši bratstvenici, i pored skromnih uslova života, čuvaju crnogorsko kulturno nasleđe i tradiciju.

Ovo nije prvi put da obezbjeđujemo donacije za dijasporu. To smo prethodne četiri godine radili u više navrata, i u narednom periodu ćemo  nastaviti da sprovodimo slične akcije. Takođe smo spremni da našim udruženjima širom dijaspore pružimo podršku na projektima koji imaju za cilj promociju i jačanje crnogorskog identiteta.

Nadamo se da će i ostale državne institucije, opštine i privredna društva pružiti podršku našim bratstvenicima u dijaspori, što do sada nažalost nije bila praksa.

Naša dijaspora je veoma važna za očuvanje crnogorskog kulturnog nasleđa, a prema njima se moramo odnositi posebno odgovorno, jer su oni dali veliki doprinos obnovi crnogorske nezavisnosti.

[top]