27 jun 2016

PRVIM ORDENOM CRNOGORSKE NEZAVISNOSTI ODLIKOVATI MILA ĐUKANOVIĆA

0 Comment

 PRVIM ORDENOM CRNOGORSKE NEZAVISNOSTI ODLIKOVATI MILA ĐUKANOVIĆA

Crnogorska kulturna mreža je uputila inicijativu predśedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću da prvi Orden Crnogorske nezavisnoti koji ima posebnu simboliku dodijeli Milu Đukanoviću, kojem pripadaju velike zasluge za obnovu crnogorske nezavisnoti, i zasluge za njenu afirmaciju, kao i međunarodni ugled.

Đukanovićeva pobjeda na predśedničkim izborima održanim 1997. godine, nad Momirom Bulatovićem, bila je  ključni faktor za početak priče o obnovi nezavisnoti  Crne Gore. Mudrom politikom,  potpisivanjem beogratskog sporazuma, uvođenjem njemačke marke kao sredstva plaćanja, kao i izmjenom statute svoje partije DPS-a, otvara se put za raspisivanje referendum.

U pregovorima sa predstavnicima Evropske unije, kao uslov za obnovu crnogorske nezavisnosti prihvata uslov da se  55% građana izjasni da želi da živi u nezavisnoj državi , što je u demokratskoj praksi nezabileženo. 2006. godine staje na čelo suverenističkog bloka svojom harizmom   ostvaruje san 88 naših  generacija predaka obnavja crnogorsku nezavisnot, sa olovkom u ruci bez ispaljenog metka i prolivene kapi krvi, što je rijetkost u svjetskoj istoriji. Neposredno nakon objavljivanja rezultata referenduma u svom obraćanju naciji šalje poruke pomirenja “ da nema pobjednika i poraženih, i da se niko u suverenoj Crnoj Gori ne može i ne smije ośećati potišteno”.

U prethodnih deceniju Milo Đukanović predano radi na uvođenju Crne Gore u Evropsku uniju i NATO savez, koji je izuzetno važan za teritorijalni integritet Crne Gore. Vođenjem vanjske politike je stekao međunarodni ugled, a Crna Gora je stekla uvažavanje i poštovanje velikih svjetskih sila. Đukanović je obavljajući funkciju premijera prepoznao kao strateški važno ulaganje u sport što je našu državu promovisalo širom svijeta. Naši sportisti su postizali zapažene rezultate i osvajali medlje sa kojima se mogu dičiti države mnogo veće od naše.

Sve navedeno ga bez dileme preporučuje da mu predśednik Filip Vujanović kada se završi  sproveđenje procedure o uvođenju ordena isti dodijeli. Nadamo se da se gospodin Vujanović neće baviti neutemeljenim analizama da politički nije dobro dodijeliti Orden državnom funkcioneru, u ovom slučaju Milu Đukanoviću koji ga je svojim doprinosom zaslužuje prije do bilo kojeg  političara i  građanina.

Na kraju radi dušebrižnika i onih koji će se baviti razlozima zbog kojih smo uputili ovu inicijativu, želimo da im pošaljemo poruku da smo se na ovo dlučili iz poštovanja prema svemu onome što je Đukanović uradio sa suverenost Crne Gore. Takođe želimo da ih informišrmo da Vlada premijera Đukanovića finasiski ne podržava projekte naše organizacije.

 

[top]