15 apr 2016

DECENIJA NEZAVISNOSTI PROMOVISANA U SLOVENIJI

0 Comment

DECENIJA NEZAVISNOSTI PROMOVISANA U SLOVENIJI


Crnogorska kulturna mreža je u sklopu aktivnosti oko promocije jubileja decenije nezavisnosti u konzulatu Crne Gore u Kranju, za predstavnike crnogorske zajednice predstavila program obilježavanja jubileja koji naša država slavi.
Predśednik naše organizacije Aleksandar Damjanović je tokom razgovora upoznao predstavnike udruženja sa aktivnostima CKM-a, i ponudio im podršku da u narednom periodu partnerski organizujemo projekte za mlade sa posebnim osvrtom na njihovo upoznavanje sa kulturnim nasleđem Crne Gore.
Naš predstavnik je istakao da je veoma važno raditi na jačanju crnogorskog identiteta, kao i na integraciji crnogoraca u Sloveniji, jer jedino jedinstvenim djelovanjem, uz podršku ambasade, crnogorci u Sloveniji mogu ostvariti svoja prava.
On je naglasio da ga raduje dobra saradnja predstavnika udruženja sa ambasadorom Miomirom Mugošom i počasnim konzulom Vojislavom Kovačem koji je inicirao i finasirao postavljanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Ljubljani, što je velika stvar za crnogorsku zajednicu u Sloveniji.
Predstavnici udruženja su našeg predstavnika informisali o svojim aktivnostima, kao i zahtjevima koje su uputili Republici Sloveniji u cilju rješavanja svog statusa. Oni su istakli da bez pomoći počasnog konzula Vojislava Kovača ne bi mogli realizovati aktivnosti svojih udruženja koja se sastoje od književnih večeri, pozorišnih predstava i izložbi likovnih umjetnika.
Naš domaćin, počasni konzul Crne Gore u SLoveniji, Vojislav Kovač je istakao da ga status koji mu je dodijelila njegova matica obavezuje da svojim radom doprinese što boljem povezivanju Crne Gore i Slovenije na svim poljima, kao i da se snažno zalaže za integraciju crnogoraca i promociju crnogorskog kulturnog nasleđa.
On je istakao da će svoju misiju posvetiti da se u narednom periodu organizuju projekti koji će okupljati veliki broj mladih, koji su veoma važni za očuvanje crnogorskog identiteta i kulturnih vrijednosti Crne Gore u Sloveniji.
Počasni konzul Kovač je našeg predstavnika informisao i o tome da će ambasada i konzulat u čast decenije nezavisnosti upriličiti svečanost na način kako to crnogorcima i dolikuje.
Dogovoreno je da se u narednom periodu u Ljubljani partnerski organizuje crnogorsko veče kako bi se građanima Slovenije predstavilo kulturno bogastvo Crne Gore.

[top]