26 jan 2016

USPJEH AJKULA VAŽAN ZA CRNOGORSKI IDENTITET

0 Comment

USPJEH AJKULA VAŽAN ZA CRNOGORSKI IDENTITET
Odlična igra naših vaterpolista i osvajanje srebrene medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu je veoma bitno za podizanje osjećaja nacionalne pripadnosti i buđenja nacionalne svijesti, naročitio kod mladih.
Zahvaljujući uspjesima naših vaterpolista na raznim takmičenjima uspjeli smo da podignemo ośećaja nacionalne pripadnosti i donekle probudimo patriotski odnos kod dijela građana. Vaterpolisti su svojim odnosom prema nacionalnom grbu na prvenstvu u Beogradu dali svima primjer kako se treba boriti za svoju državu. Njihova srebrena medalja je zlatnog śaja jer je osvojena u Srbiji, u zemlji u kojoj naši vaterpolisti nijesu ni malo prijateljski dočekani, a kada je suđenje u pitanju nijesu imali kriterijume kao ostale reprezentacije što je naročito bilo izraženo u finalnoj utakmici.
Nažalost, nezapamćena je praksa u svijetu da stanovnici države koja učestvuje na nekom prvenstvu idu i navijaju protiv nje, što je bio slučaj na prvenstvu u Beogradu na kojem su iz Crne Gore doputovale navijačke grupe iz Herceg Novog, Budve, Danilovgrada i Podgorice da navijaju protiv naših Ajkula.
Igrama u Beogradu Ajkule su zaslužile veličanstveniji doček od onoga koji je bio u Tivtu, jer nije mala stvar biti vicešampion Evrope u uslovima kakvi su bili u Beogradu. Ostaju za uzjehu birane riječi Ministra Ivana Brajovića kojima im se obratio. Naša organizacija je do sada, u više navrata pokušala da organizuje dočeke našim sportistima, ali za to nikada nijesmo imali razumijevanje i podršku države.
Odnos države Srbije prema njihovim vaterpolistima je primjer koji Crna Gora treba da slijedi. Nije bilo davno kada su se Nikola Janović i njegovi saigrači vraćali bez medalje sa nekog takmičenja, a od dijela javnosti su bili krajnje nekorektno dočekani.
Ovim putem želimo da izrazimo zahvalnost svim navijačkim grupama koje su doputovale u Beograd da daju podršku našim Ajkulama, kao i gospodi Petru Porobiću, Srđi Kovačeviću, Đuru Mariću i Igoru Vušuroviću koji su uložili napore da se obezbijede ulaznice za navijače za šta kod vaterpolo saveza Srbije nije postojalo razumijevanje.
Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da je još jednom u Areni organizovano izviždana himna Crne Gore, za šta nije stiglo izvinjenje od zvaničnika Srbije, što je pokazatelj njihovog nepoštovanja crnogorskog identiteta.

[top]