26 nov 2015

PONOVO U GRADOVIMA NA ŚEVERU CRNE GORE NEMA ORGANIZOVANOG DOČEKA NOVE GODINE

0 Comment

PONOVO U GRADOVIMA NA ŚEVERU CRNE GORE

NEMA ORGANIZOVANOG  DOČEKA NOVE GODINE

 

Nastavlja se praksa opština sa śevera Crne Gore da za svoje građane, a naročito mlade ne organizuju doček Nove godine.

Zašto Predśednici opština iz  ovog dijela naše države ne ośećaju potrebu da se u Opštinama čiji su domaćini upriliči proslava za građane. Izuzimajući Bijelo Polje u ostalim gradovima na śeveru se rijetko, pa skoro i nikada, ne organizuju besplatni koncerti. Čak i naš Nikšić koji je nekada bio industrijiski centar Crne Gore, grad Vita i Živka Nikolića, Miladina Šobića, rodni grad visokih državnih funkcionera, već duži niz godina ne organizuje doček nove godine.

Zabrinjava podatak da u Andrijevici, Plužinama, Šavniku i Žabljaku nikada nije organizovan koncert neke muzičke zvijezde na otvorenom.

Iz programa za dočeke Nove godine koje organizuju Budva, Podgorica, Kotor, Herceg Novi, kao i neki hoteli, primjećujemo da u programu učestvuju muzičari iz regiona koji će iz naše države iznijeti više stotina hiljada eura, dok naši mladi izvođači i ovog puta nijesu dobili priliku da uzmu učešće u programu.

Nadamo se da će Ministar kulture gospodin Pavle Goranović, jedan od mladih crnogorskih intelektualaca, pokrenuti inicijativu da se u śevernim opštinama organizuju veći broj  kulturno-zabavnih događaja za mlade.

Država mora da obezbijedi ravnopravne uslove za razvoj kulture za mlade koji žive na śeveru, jugu i u centralnom dijelu Crne Gore.

Lokalne opštinske uprave sa śevera Crne Gore trebalo bi da budzetom predvide organizaciju dočeka nove godine i dovedu popoularne pjevače, koje bi rado željeli da čuju i vide mladi, da ne bi morali, ukoliko žele da prisustvuju koncetima, putovati po 300 kilometara ka primorskim opštinama.

Pitanje na koje ogovor treba da Ministarstvo turizma i održivog razvoja je „Zašto se u  turističkim centrima Žabljaku i Kolašinu ne organizuje doček nove godine?“, s obzirom da je zimski turizam jedna od strateških grana crnogorskog turizma.

Ovo je drugi put da naša organizacija ukazuje na ovaj loš primjer, ali izgleda da ga donosioci odluka ne prepozanju, jer će oni, po navici, Novu godinu dočekati u luksuznim hotelima.

 

[top]