28 sep 2015

VLADA DA OBEZBIJEDI KULTURNE I ZABAVNE PRGRAME U MALIM SREDINAMA

0 Comment

VLADA DA OBEZBIJEDI KULTURNE I ZABAVNE PRGRAME U MALIM SREDINAMA

Crnogorska kulturna mreža smatra da mladi koji žive u Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Mojkovcu, Danilovgradu, Plavu, Petnjici i Gusinju nemaju priliku da u svojim sredinama češće prisustvu kulturno-zabavnim programima.

Pozorišne predstave i koncerti muzičkih zvijezda rijetko se organizuju u ovim sredinama, dok su Podgorica, Nikšić, Budva i Kotor prepuni kulturno-zabavnih programa.

Nije logično je da se u Nikšiću tokom godine organizuje oko 240 kulturnih programa a da se u Šavniku, Petnjici, Gusinju i Plužina organizuje jedan ili nijedan.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da se na Žabljaku, koji je turistički centar sa velikim potencijalom, ne organizuju festivali i zabavni programi koji bi privukli goste iz Crne Gore i iz regiona.

Veliku krivicu za ovakvo stanje snose kulturni radnici iz pomenutih gradova koji se zapošljavaju po partijskoj pripadnosti i koji nijesu iz kulture već iz drugih branši. Tim ljudima je očigledno važno da što manje rade i da za svoj nerad primaju redovnu zaradu.

Vlada je u većem dijelu ovih gradova rekonstruisala centre za kulturu koji se zbog nesposobnosti rukovodioca samo koriste za organizaciju političkih skupova, i u kojima se umjesto mladih ljudi skupljaju pauci koji imaju mnogo vremena da pletu svoje mreže.

Želimo da napomenemo da je Centar za kulturu Bijelo Polje dobar pokazatelj kako se marljivim radom i dobrom organizacijom mogu organizovati veoma kvalitetni kulturno-zabavni programi u sopstvenoj produkciji.

Raduje nas što je dolaskom na mjesto Ministra kulture gospodin Pavle Goranović počeo da obilzi male sredine i nadamo se da će njegove pośete razultirati poboljšanju opšteg stanja u oblasti kulture i pokretanja sa mrtve tačke.

Crnogorska kulturna mreža će i dalje nataviti da organizuje programe koji će imati za cilj promociju crnogorskog identiteta i kulturnog nasleđa Crne Gore.

[top]