23 sep 2015

CRNA GORA NEMA JASNU STRATEGIJU ZA RAZVOJ SPORTA

0 Comment

                  CRNA GORA NEMA JASNU STRATEGIJU ZA RAZVOJ SPORTA

Analizirajući nedavno završeni Sport Fest kroz koji  smo promovisali akciju „Bavi se sportom – igraj za Crnu Goru“ kojom smo pokušali da animiramo što veći broj mladih predškolskog i školskog uzrasta da se bave sportom, došli smo do zaključka da Crna Gora nema jasnu strategiju razvoja sporta.

Nažalost, zbog loše strategije kada je u pitanju razvoj sporta Ministarstva prosvjete, danas se malo radi na animiranju mladih da se bave sportom. Školska takmićenja ne daju željene rezultate, jer se prednost daje rivalitetu između škola i po svaku cijenu ostvarenom rezultatu, a ne animaciji mladih da se bave sportom.

Crna Gora treba da slijedi primjer naših suśeda iz Srbije, čije Ministarstvo sporta u saradnji sa sportskim klubovima i Olimpijiskim komitetom u osnovnim školama radi na promociji sporta i usmjeravanju učenika da se njime bave. Takve aktivnosti daju rezultate i danas je Srbija jedna od svjetskih velesila iz oblasti sporta a dokaz za to su osvojene medalje na skoro svim velikim  takmičenjima, dok je naša Država, zbog loše strategije razvoja sporta, prinuđena da angažuje sportiste iz drugih država koji će uz ne male finansijske nadoknade igrati za našu reprezentaciju.

Poražavajuća je činjenica da rukometni klubovi iz Nikšića – grada koji je najveća baza ženskog rukometa u Crnoj Gori ne dobijaju adekvatnu podršku kako bi imali osnovne uslove za rad.

Naša organizacija je uputila inicijativu Ministarstvu prosvjete, Upravi za sport i mlade i Crnogorskom olimpijiskom komitetu da zajedno naprave jasnu strategiju razvoja sporta sa posebnim osvrtom na predškolske i školske ustanove.

Od obnove nezavisnosti najbolji promoteri Crne Gore su bili upravo sportisti koji su nam donijeli dosta radosti i svojim rezultatima podizali nacionalni naboj. Zahvaljujući njihovom uspjesima donekle se uspio pokrenuti patriotski odnos prema državi kod mladih.

Nadamo se da će se naša inicijativa ozbiljno razmotriti, i da će se u narednom periodu animirati veliki broj učenika da se bave sportom, i da će nam oni jednog dana donijeti radosti kao što su to do sada uradile naše Ajkule i Lavice i ostali naši  sportisti.

[top]