21 jul 2015

NIKOLIĆ DA OMOGUĆI CRNOGORCIMA U SRBIJI USTAVOM ZAGARANTOVANA PRAVA

0 Comment

 

NIKOLIĆ DA OMOGUĆI CRNOGORCIMA U SRBIJI

USTAVOM ZAGARANTOVANA PRAVA

 

Crnogorska kulturna mreža poziva Predśednika Republike Srbije gospodina Tomislava Nikolića da tokom boravka u Beranama javnosti objasni zašto Crnogorci koji žive u Vrbasu ne mogu da ostvare Ustavom zagarantovano pravo na uvođenje crnogorskog jezika u službenoj upotrebi i pored činjenice da za to postoje svi zakonom predviđeni uslovi.

Dosadašnji zahtjevi crnogorske zajednice u Srbiji da im se omogući Ustavno pravo na uvođenje crnogorskog jezika nije uslišeno, već se završavalo lažnim političkim obećanjima.

Dolaskom gospodina Nikolića, koji je bio jedan od najvećih kritičara obnove crnogorske nezavisnosti i ličnog prijateljsva premijera Đukanovića i Vučića, na vlast u Srbiji, odnosi dvije Države su se izdiglina veći nivo, ali oni nijesu doprinijeli da Crnogorci u Srbiji dobiju ista prava koja imaju Srbi u Crnoj Gori.

Pripreme za formiranje Crnogorskog nacionalnog savjeta u Srbiji su ometane sa visokih političkih adresa iz Srbije, dok, na našu veliki žalost, moramom konstatovati da i danas, kada je savjet formiran, te iste adrese rade na njegovom rušenju.

Od 2006. godine i nestanka državne zajednice Srbija i Crna Gora, Crnogorci koji žive u Srbiji su šikanirani, a veliki broj onih koji se nalazio na rukovodećim funkcijama je ostao bez posla, što je bio odgovor Vlade Vojislava Koštunice na odluku građana Crne Gore da svoj život nastave u samostalnoj Državi.

Raduje nas to što je gospodin Nikolić prihvatio status počasnog građanina Berana, kao i što odnosi dvije Države idu uzlaznom putanjom, samo se iskreno nadamo da će se sa riječi preći na djela i da će Crnogorci u Srbiji uspjeti da ostvare Ustavom zagarantovana prava koja će im pomoći da sačuvaju svoj identitet, a jezik je jedan od najznačajnih djelova identiteta.

 

[top]